Uttalelse fra IKFFs landsstyremøte 21. – 22. oktober 2017

WILPF Norge/Internasjonal kvinneliga for fred og frihet (IKFF) vil rette oppmerksomheten mot tre forhold som gjelder norsk flyktningpolitikk:

  • Regjeringens forslag om reduksjon av kvoteflyktninger til Norge i 2018
  • Tvangutsending av afghanske mindreårige asylsøkere i høst
  • Situasjonen for lengeværende ureturnerbare eldre kvinnelige flyktninger

WILPF Norge/Internasjonal kvinneliga for fred og frihet (IKFF) har en integrert tilnærming til fredsspørsmål, noe som innebærer at også innsats for flyktningers menneskerettigheter ses som del av arbeidet for fred og frihet. Mennesker drives på flukt først og fremst pga. krig og konflikt. Norge har et generelt ansvar på linje med andre nasjoner for å hjelpe, men også et spesielt ansvar fordi vi selger våpen som brukes i krigshandlinger mange steder i verden.  Det kommer flyktninger fra områder der norske våpen brukes.
Også miljøproblemer som forurensning – der militæret er en versting – og tørke, erosjon og vannmangel driver i økende grad folk på flukt.

  • I statsbudsjettet foreslås en sterk reduksjon av antallet kvoteflyktninger til Norge, dvs personer som pr.def. ikke kan hjelpes i nærområdet (FN-flyktninger). Dette skjer i en tid der behovet for denne typen beskyttelse aldri har vært større og der flyktningestrømmen til Norge ikke har vært mindre på 25 år. Den foreslåtte reduksjonen av kvoteflyktninger kan Norge ikke være bekjent av.

Vi støtter derfor kravet fra Amnesty og 11 andre organisasjoner om at Norge minst må ta inn 5000 kvoteflyktninger i 2018.

130 mindreårige asylsøkere fra Afghanistan som har fått avslag på søknad om opphold i Norge, sendes i disse dager tilbake, idet de fyller 18 år. Det viser seg at usikkerheten i mange tilfelle er stor om hva de sendes tilbake til, og flere i den aktuelle gruppa har allerede flyktet videre fra Norge for å slippe å bli tvangsreturnert. Dette er uverdig. Vi støtter derfor forslaget fra SV, Miljøpartiet De Grønne og Rødt om midlertidig stans i returene til Afghanistan.

Organisasjonen Rettferdighet i asylpolitkken (RIA) har påvist hvordan 62 eldre, enslige kvinner som ikke kan returneres til noe land, lever under uverdige forhold på asylmottak i Norge. De er fattige (de får 1780 kr pr mnd) , redde, ensomme og ofte syke, men uten rett til annet enn akutt helsehjelp. Undersøkelsen er gjort i 17 fylker. Vi støtter derfor kravet fra RIA om et engangsamnesti for enslige, lengeværende, eldre ureturnerbare kvinner på asylmottak.

 

Oslo 22. oktober 2017

For landsstyret i WILPF Norge

Kari Nes                              Liss Schanke

leder                                      leder

 

Last ned uttalelsen her.

 

Share →

One Response to Uttalelse fra IKFFs landsstyremøte: Tre krav til norsk flyktningpolitikk

  1. Vi har jo klart å ta imot 30 000 de siste årene, vi burde fortsette med det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *