Det er 07. desember 2017. Det høljer. Det er stiv kuling. Men vi står her samlet på Torgallmenningen i Bergen, foran julegrana. Budskapet er: Signér atomvåpenforbudet!

Markeringen er støttet av Bergen AUF, Bergen SU, Kunsthall 3.14, MdG-Bergen, NKP-Bergen, Norsk Folkehjelp Bergen, Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom Bergen, Rødt-Bergen, Stopp Nato m.fl. samt WILPF-Norge/ IKFF-Bergen Women’s International League for Peace and Freedom

Fredsprisen gir håp, og kraver handling Fredsorganisasjonene støtter unisont tildelingen av årets fredspris til Den internasjonale kampanjen for et forbud mot atomvåpen (ICAN). Heldigvis kom ICAN inn på statsbudsjettet igjen med to millioner kroner for 2018. Vi håper dette kan bidra til en styrket kamp mot atomvåpen, blant annet med viktig opplysningsarbeid om humanitære konsekvenser ved bruk av disse forferdelige våpnene.

Ikke så fjernt som vi liker å innbille oss
Nylig signaliserte USAs sjef for atomvåpenarsenalet at han ville nekte å adlyde ordre hvis Trump startet en «ulovlig» atomkrig (mot Nord-Korea). Det er bra, men det forteller også at bruk av slike våpen ikke er så fjernt som vi liker å innbille oss.

Bli med, gå foran
Dessverre har regjeringen avsluttet Norges bidrag til FNs atomvåpentraktat. Vi ønsker Norge tilbake til FNs arbeid for atomnedrustning. Norge bør gå foran i NATO, slik vi gjorde for å forby klasevåpen – det var fullt mulig på tross av NATO-medlemskapet.

Noen som synes det høres utopisk og usannsynlig ut, at land skal kvitte seg med atombomber frivillig? Tenk på Sør Afrika, et land som hadde atomvåpen, og som har kvittet seg med de i begynnelsen av 1990-tallet.

Årets fredspristildeling bidrar til å sette fokus på hvor viktig frivillige organisasjoners arbeid er. Forhåpentligvis vil årets fredspris bidra til at regjeringen øker støtten til fredsarbeidet.

Fredsorganisasjoner og partier i Bergen hadde invitert til å vise støtte til ICAN og deres arbeid. Vi vil sende en hilsen til ICAN, forhåpentligvis i form av et bilde eller omtale i media, og med en oppfordring til alle som har mulighet til det, til å delta i fakkeltoget i Oslo 10.desember.

Nedrustning nå: Signér forbudet mot atomvåpen! N.O. N.U.K.E.S!

Appell v/ Thorleif Bertelsen og Susanne Urban, IKFF. Bergen 7. desember 2017. Allsang ledet av sangere fra sangkoret Lyderhorn

Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *