Intervju med Norges nye fredsminister Å.Møller-Hansen oktober 2019

Northern Wind har samlet rundt 10.000 Nato-soldater i det ”nøytrale” Sverige i mars 2019. Amerikanske B-52 langdistanse  bombefly, konstruert for å bære atomvåpen har deltatt på tokt over Østersjøen, og er nå plassert i Storbritannia ifølge Svt. 

  • Hva er det som er så galt med at Norge har deltatt i enda en mega krigslek/ militærøvelse i nord?

 – Der er en unødvendig provokasjon. Nato omtaler Russland som ’selvhevdende’, og at Russland tar for mye makt.  Glemmer vi helt at USA har over 900 baser utenfor sitt eget territorium, til dels satt opp tett til Russlands grense? Oppløsningen av Warszawa-pakten skjedde på bakgrunn av løfter fra lederne i vest om at NATO ikke skulle utvides østover. Dette løftet har Nato brutt ettertrykkelig. Det er en farlig utvikling at B52 flyr over Skanddinavia.

  • Hvorfor er det farlig?

 – I en så spent verdenssituasjon som den vi opplever nå, med tanke på Syria og Venezuela med både Russisk og Amerikansk tilstedeværelse, trenges avspenning, ikke krigsøvelser.

  • Har Russland grunn til å være redd?

– Det har vært flere nære-på-situasjoner. Bombefly på vingene over Europa gagner ikke fredsbygging. 

  • Hva vil du gjøre

– Her må det brukes diplomati. Jeg har selvfølgelig allerede innledet samtaler med mine europeiske kollegaer. Vi må kommunisere tydelig at USA’s militærbudsjett er rundt 10 ganger større en Russland sitt. 

 

Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *