Du har kanskje hørt om blomstring i Hardanger? Om frukttrær i blomst avbildet med fjord og fjell og isbre i bakgrunnen? Det finner du på mange turistbrosjyrer. Men er freden i Hardanger i blomstring også? Det kan virke slik.

Tekst og foto: Grete Belinda Barton

Et lite frø for fredsarbeid ble lagt i solid og fruktbar jord i 2001 og er i dag full i blomstring. Det startet med årlige fredssymposier i Jondal i Hardanger i. De ble bygget på Norges første fredsforsker Johan Galtung sitt forskningsarbeid og hans «state of the world»-foredrag.

«Galtung etablerte fredsforskning som akademisk disiplin allerede på 50-tallet, og har vist gjennom forskning, teori bygging og ikke minst praktisk anvendelse at det er mulig å overkomme konflikter på alle plan på fredelig vis, ved å analysere og forstå konfliktenes dype røtter og årsaker, og å bruke denne innsikten kreativt til å skape nye visjoner om en felles fremtid.» (1)

I år, i slutten av juli 2018, ble det 18. sommersymposiet avholdt. Det kom spennende, kunnskapsrike og dyktige foredragsholdere, i tillegg til faste Johan Galtung på 87 år.

Med fred mener vi evnen til å transformere konflikter med empati, uten vold, i en kontinuerlig og kreativ prosess.

– Johan Galtung

Johanne Hartwig, som nå er programansvarlig, ble tidlig med i arbeidet med sommersymposier og senere også med en rekke ulike kurs gjennom hele året.

«Etter det første symposiet jeg deltok i, ble jeg med i arbeidet med planlegging av neste sommers symposium. Det dukket da opp en gammel plan om å lage et senter for fred og med et eget hus og seminarer gjennom året. Den drømmen ble virkelig etter vi fikk overta «Jonatunet» som var et fraflyttet psykiatrisk sykehjem.

Vi besluttet å endre vårt navn fra Nordisk Fredsakademi til Hardangerakademiet, nordisk senter for fred, utvikling og miljø, som også er FN sine hovedmål.

Kurs på Jonatunet. Foto: Susanne Urban.

Det er mange som er engasjert i arbeidet her. Vi håper inderlig at det kan bære frukter som et av mange steder der det arbeides for en god fremtid i det paradigmeskiftet vi nå står i. På Jonatunet skal det såes fremtidsfrø som spirer til en bedre verden», sier Johanne Hartwig.

Johanne snakker med et stort engasjement og det er tydelig at hun brenner for saken.

Hun sier at hvert seminar skal gi noe til hele mennesket. «Det kan være kulturinnslag, men spesielt det å gjøre noe kunstnerisk sammen. Lytte og lære og øve dialogarbeid er en viktig del av kurset, men også at vi samarbeider om det praktiske. Det aller meste av arbeidet ved «Jonatunet» er frivillig arbeid, og der er det mange krefter, både lokalt og fra andre steder på Vestlandet».

Veier til fred

Jeg var tilstede på det nest siste kurset i 2017. Johanne tok imot oss og ønsket velkommen da vi kom. Den gode og varmende suppen vi fikk før foredragene begynte, hadde en av de frivillige laget, men hun hadde bakt rundstykker til suppen, og var kjøkkenhjelp. Senere presenterte hun foredragsholder og deltok ivrig i samtalen etter foredraget.

«Hvor får du energien din fra? Du er jo aktivt tilstede fra morgen til kveld»

Johanne Hartwig baker.

Johanne ler, «jeg liker å arbeide, og spesielt dette arbeidet gir meg mye. Jeg begynte med dette en stund etter jeg ble pensjonist. Jeg har tidligere vært lærer i Steinerskolen, og jeg stortrives med mange mennesker rundt meg og med meningsfulle aktiviteter. Jeg begynte med arbeidet her etter at jeg hadde vært med på et av de første sommersymposiene i Jondal. Der trengte de avløsning fordi mange hadde holdt på med det samme i mange år. Vi var fem mennesker som sa oss villig til å forberede det neste symposiet. Vi arbeidet og trivdes veldig godt sammen og dermed ble det flere år.»

Både forelesere og gjester kommer langveisfra.

På kurset «Veier til fred» kommer alle foreleserne fra Østlandet. Noen av deltakerne kommer også kjørende derfra. En lang reise på buss eller bil over fjellet. Da er det viktig at kurset er berikende og det er vel verdt strevet med en lang reise.

Det er ingen vei til fred. Fred er veien 

– Mahatma Gandhi

Ingeborg Breines kommer reisende fra Oslo, men i sommerhalvåret bor hun på hjemplassen i Sigerfjord i Norland.

Hun er første foredragsholder på kurset og forteller oss at det er viktig å ha en visjon. Det er viktig å vite hvor en vil, hva en vil nå, slik at en kan legge opp strategier for å føre oss fra der vi er til det vi ønsker å oppnå.

Ingeborg Breines.

Ingeborg Breines har jobbet med fredsarbeid mesteparten av sitt vokse liv. Hun var ansatt i UNESCO både i Paris og Islamabad og hun var en av to presidenter i verdens eldste fredsorganisasjon International Peace Bureau (IPB)

«Det var da jeg fødte min sønn at jeg ble pasifist» forteller hun. «Da jeg fikk se dette lille vakre barnet visste jeg at jeg ikke ville sette et slikt vakkert barn til verden for at han skulle måtte gå i krig. Alt arbeid jeg har gjort siden har dreiet seg om fred»

Gjestehuset Jonatunet

Både foredragsholdere og deltakere bor på Jonatunet. De har sengeplass til i overkant av 70 personer. Hvert rom har fått navnet til en forkjemper for fred eller miljø. F.eks. Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Jody Williams eller Alva Myrdal. Jeg bodde på rommet oppkalt etter Bertha von Suttner. Et stort ideal! Hun var østerriksk forfatter og har inspirert Alfred Nobel til å stifte fredsprisen. Bertha von Suttner mottok som første kvinne Nobels fredspris i 1905, og regnes som en pioner innen fredsbevegelsen.

Von Suttner ble internasjonalt kjent etter at hun ga ut antikrigsromanen Ned med våpnene i 1889.

Fellesmåltider

Ved fellesmåltidene er det god tid til å samtale med de andre deltagerne. Et ektepar kommer fra Oslo. Etter at de først besøkte det årlige sommersymposiet som varer en helg, har de senere deltatt på flere av kursene. De syns forelesningene er gode og trives på stedet. Og de vil fortsette å komme tilbake flere ganger. Både nye deltakere og folk som har vært med mange ganger er tilstede. De fleste er voksne mennesker, men heldigvis er det flere unge mennesker også. Det er viktig at den oppvoksende slekt engasjerer seg i fredsarbeid.

Denne gangen var måltidene eksepsjonelt gode. Parallelt med kurset jeg deltok på, «Veier til fred», var der et kurs om middelhavsmat som sørget for mat til alle kursdeltagerne på huset. De fleste mente at slik burde det alltid være. Vi fikk alltid noen fantastiske gourmetmåltider. Lunsjen en dag hadde hjemmelaget spagetti. Det beste jeg har smakt og et uforglemmelig måltid.

Jonatunet.

I en tid med et stadig mer skremmende nyhetsbilde, må vi søke sammen for å lære, for å skape muligheter og for å bidra til en mer fredelig verden.

FN har utpekt tre store mål: Fred, Utvikling og Miljø. Hardangerakademiet for fred, utvikling og miljø ble til nettopp fordi en ønsket å ha fokus på disse temaene. De holder kurser ca. 7 ganger i året i tema om miljø, rettferd og fred.

Om du ønsker å være tilstede på et av kursene, er det mulig å bo på Jonatunet eller ved hotell eller gjestehus i den vakre bygden Jondal ved Hardangerfjorden. Den ligger ca. 2 timer fra Bergen, og ca. 5,5 t biltimer fra Oslo.

Les mer på www.hardangerakademiet.no.

Fotnote

1. Sitert fra www.hardangerakademiet.no

Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *