Åpent brev til de nordiske regjeringer, parlamentarikere, organisasjoner, media og folk flest

Vi, en nordisk gruppe fredsarbeidere, kulturarbeidere og andre interesserte, er nylig tilbake fra en ti dagers freds- og dialogreise til Russland hvor vi dro med det håp å bidra både til gjensidig forståelse og hindre opprustning og krig.

Vi har hatt møter med kulturinstitusjoner og organisasjoner, bl.a. de russiske avdelingene av Leger mot Atomvåpen og Pugwash, the Gorbachev Foundation, nasjonalkomiteen for samarbeid med FNs miljøorganisasjon UNEP, UNESCO, the Federation of Peace and Consideration, For saving the People, St. Petersburg Peace Council, Soldiers’ Mothers of St. Petersburg og Movement of conscientious objectors from military service. Vi er overveldet over den varme mottakelsen vi fikk og den interesse som ble vist oss. De sa med rene ord at de var glade for at vi kom ”med åpne og vennlige ansikt”.

Vi har gledet oss over skjønnheten i Moskva, i St. Petersburg og langs de gamle vannveier hvor også vikinger for i østerled. Vi har fått større kunnskap og innsikt i Russlands historie, kultur og samfunnsliv. Kunstnergruppa vår har samspilt med russiske musikere gjentatte ganger.

Nå har vi et sterkt ønske om å styrke slik kontakt, så viktig for å trygge freden. I FN-paktens ånd om å ”skape fred med fredelige midler” foreslår vi til styrende organer, media og folk flest å:

– La fiendebilder og kaldkrigsretorikk som skaper frykt tilhøre fortiden.

– Styrke nordisk-russisk folk til folk samarbeid politisk, praktisk og økonomisk.

– Fremme reell og positiv kunnskap om Russland, ikke minst gjennom besøk, dialog og utvekslinger, via media og i politiske samtaler.

– Revurdere sanksjonene mot Russland.

– Invitere president Putin og utenriksminister Lavrov for nabosamtaler i alle nordiske land slik Finland gjør.

– Signere og ratifisere FNs traktat om Forbud mot Atomvåpen.

– Redusere våre nordiske forsvarsutgifter slik Russland nå gjør. (Se rapport fra Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) om verdens militærutgifter 2017).

Signert 26. mai 2018

Ingeborg Breines, Trine Eklund og Birgitte Grimstad

Last ned uttalelsen her.

 

Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *