WILPF Norge/Internasjonal Kvinneliga for fred og frihet/IKFF støtter Fredsprisen til President Juan Manuel Santos som straks uttalte at denne prisen er til hele folket i Colombia. IKFF håper fredsprisen kan styrke arbeidet for en bærekraftig og rettferdig fred for hele befolkningen.  WILPF Norge har i flere år samarbeidet med vår søsterorganisasjon i Colombia, LIMPAL, om bl.a. opplæring i demokrati og rettsforståelse, blant annet for fattige internt fordrevne kvinner.

Situasjonen i Colombia er svært komplisert etter 52 år med krig: 220.000 døde, enorme klasseforskjeller, politisk polarisering, høy korrupsjon, mye vold fra begge parter i konflikten, stor narkotikahandel og mange internt fordrevne. Det er ikke tilstrekkelig å få til en fred i betydningen slutt på militær krig, det er nødvendig med langsiktige reformer som begunstiger hele befolkningen, ikke bare landets rike elite.

Det er helt vesentlig å sikre kvinnenes deltakelse i den videre fredsprosessen i tråd med FNs resolusjon 1325 om kvinner fred og sikkerhet som legger vekt på kvinners rolle ikke bare som ofre for vold – men også som nødvendige ressurser i bygging av fred. Kvinnene i Colombia er nødvendige deltakere i fredsprosessen og i gjenoppbyggingen av Colombia.

LIMPALs leder Katherine Ronderos hevder at særlig mange kvinnelig velgere var fortvilet over at folkeavstemningen 2.10. endte i nei – særlig siden avtaleforslaget også ivaretok kvinners særinteresser. For første gang var seksuell vold inkludert som en forbrytelse mot menneskeheten med varsel om at det ikke ville bli gitt amnesti for seksuell vold. Dette ble sett på som et resultat av arbeidet til kvinneorganisasjoner og støtten fra det internasjonale samfunn. Å bygge freden innebærer også undervisning og bevisstgjøring om fred og fredelig konfliktløsning, og for første gang var også fredspedagogikk en del av en fredsavtalen.

Et knapt Nei-flertall i folkeavstemningen har skapt en usikkerhet om den framtidige prosessen, men Nobelprisen vil forhåpentligvis innebære en støtte til arbeidet. Kvinneorganisasjonene i Colombia vil ha en nøkkelrolle i det videre arbeidet med en fredsavtale for å få sikre en bærekraftig og rettferdig fred i Colombia.

Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *