6. og 9. august er var det igjen tid for å minnes katastrofen som rammet Hiroshima og Nagasaki. Disse to dagene i 1945 brukte USA de to første atombombene mot to byer i Japan og utsletta dem. For de som opplevde denne tida, og for alle andre som har hørt om, lest om eller møtt noen av de som overlevde, er dette blitt menneskenes mareritt! Bomber som kan utslette alt liv på jorda, ved radioaktiv forgiftning. Man har ennå ikke funnet forsvarlig lagringsplass for radioaktiv stråling, og avfallet fra USAs prøvesprengning på Marchalløyene mellom 1946 og 1958, siver nå ut i havet. Radioaktiviteten er nå 1000 ganger høyere der enn ved ødelagte kraftverk i Tsjernobyl og Fukushima.

 

Alt for over 60 år siden oppfordra Albert Einstein til å få avskaffa disse våpna, og i 1970 blei FNs ikke-sprednings-avtale (NPT: «Non-proliferation-treaty») vedtatt. Alle FN-land slutta seg til, bortsett fra de «nyere» atomstatene India, Pakistan, Israel og Nord-Korea. Målet var ikke-spredning, nedrustning og fredelig bruk av atom-kraft. Atomvåpenmaktene hevder at de holder avtalen ved at antallet våpen har minka, men moderniseringa av våpna har trolig senka terskelen for bruk.  Både USA og Russland lar nå a-våpen få større plass i sine militære strategier. Dette viser at NPT-avtalen ikke holdes!

 

Som en reaksjon på statenes manglende oppfølging, bestemte sivilsamfunnet, enkeltpersoner og organisasjoner, i 2007 å opprette ICAN, den internasjonale kampanjen for å avskaffe a-våpen.  468 organisasjoner støtter ICAN (2018), 45 av dem i Norge.  ICAN fikk Nobels fredspris i 1017 for arbeidet sitt i FN.122 land (FN vedtok en traktat som forbyr atomvåpen! 122 stater (uten a-våpen) støtter den. Nå prøver ICAN å få 50 stater til å ratifisere den, slik at det blir folkerettslig bindende innen 2020.

 

Under utdelinga av Nobels fredspris, fanga tv-kameraet opp en lett overbærende statsminister for vårt land, Erna Solberg, som fremdeles ikke vil signere forbudet. Hun mener NATO-medlemskapet vårt er til hinder, men også NATO har som mål å forhindre atomkrig.

 

Mayors for Peace, ordførere for Fred, ble stiftet allerede i 1982, etter initiativ fra Hiroshima-ordføreren. Den nåværende ordføreren i Hiroshima er president for organisasjonen. Sandnes sin ordfører, Stanley Wirak, har gitt sin støtte til «Ordførere for fred», og han planlegger å plante et tre for å markere dette. 11.april la Heidi Bjerga SV, fram et forslag for Sandnes bystyre om å be ordføreren støtte ICANs «Cities Appeal». Dette oppropet er nå støtta av 7764 byer i 163 land. Men både dette forslaget og det som ber regjeringen støtte FNs traktat og signere forbudet mot atom-våpen, blei nedstemt!

 

Resultatet av avstemningen i Sandnes bystyre er både trist og uforståelig for oss. Wiraks partifelle i Oslo, Raymond Johansen, har slutta seg til.  Det har også 17 andre byer og kommuner i Norge, bl.a. Trondheim, Bergen, Ålesund, Bodø, Tromsø, Hammerfest. Byer er hovedmål ved bruk av atomvåpen, lokale myndigheter har derfor et spesielt ansvar for å markere motstand!

 

Bruk kommunevalget til å påvirke lokalpolitikere! Få debatten om Norges sikkerhet tilbake i politisk debatt!  Sørg for at våre folkevalgte presser regjeringa til å signere FNs forbud mot atom-våpen                                                                  

Engasjer deg og vær aktiv i protesten mot atomvåpen! Signer underskriftslister

 

Gro Eriksen, Ingegerd Austbø og Tale Simonsen, medlemmer av WILPF/IKFF og Bestemødre for Fred.

Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *