Vi i IKFF bruker det meste av vår tid på nedrustingspørsmål, men vi er med i mange nettverk og at av disse er  Slett U-lansgjelda (SLUG). Dette brevet ble signert av Andrew Preston fra ForUM og derfor blir det gjengitt her:

Utenriksminister Børge Brende
Utenriksdepartementet
Postboks 8114 Dep.
0032 Oslo

Oslo, 16.desember 2013

Vedr. behov for gjeldsmoratorium for Filippinene 

Norge har vært et foregangsland i arbeidet med gjeld og ansvarlig långivning internasjonalt, og satte et viktig eksempel ved å bli det første kreditorlandet som har utført en gjeldsrevisjon av egne utlån. Det er positivt at gjeld er inkludert i den nye regjeringsplattformen, og vi ser frem til et konstruktivt samarbeid med regjeringen på gjeldsspørsmål.

Etter de massive ødeleggelsene forårsaket av tyfonen Haiyan, har Filippinenes gjeldsbyrde på nytt kommet på dagsorden. Fra den dagen katastrofen inntraff har landet mottatt $231 millioner i nødhjelp, men i samme periode har Filippinene betalt over $736 millioner i gjeldsbetjening. Det vil si at de bruker tre ganger mer på gjeldsnedbetaling enn det de mottar i nødhjelp.

Verdensbanken og Asiabanken har nå tilbudt Filippinene lån på omlag en milliard dollar til gjenoppbyggingsarbeidet. Istedenfor å øke Filippinenes gjeldsbyrde med nye lån, bør et gjeldsmoratorium, eller såkalt gjeldsfrys innføres. Ettersom Verdensbanken er en av Filippinenes kreditorer, bør Norge bruke sin innflytelse i banken til å støtte et gjeldsmoratorium for Filippinene. Norge har tidligere gitt gjeldsmoratorium til Indonesia etter tsunamien som rammet landet i 2004.

Det pågår nå en internasjonal kampanje som den filippinske gjeldsbevegelsen er en del av, for å kreve gjeldsslette for Filippinene og en gjeldsrevisjon som kan gå igjennom landets gjeldsbyrde. Filippinene har over lang tid betalt ned på illegitim gjeld som stammer fra låneopptak under det autoritære regimet til Ferdinand Marcos (1965-1985), som var beryktet for omfattende korrupsjon og personlig berikelse på statens bekostning. I følge FNs retningslinjer for ansvarlig utlån, har også utlåner et ansvar for å sikre seg mot korrupsjon. Dersom kreditor bidro til korrupsjon i utlånsprosessen, kan dette danne grunnlag for at debitor kan motsette seg tilbakebetaling. En gjeldsrevisjon vil kunne anvende FNs prinsipper, slik den norske gjeldsrevisjonen gjorde, for å gjennomgå hvordan Filippinenes gjeld ble tatt  opp, og hvorvidt landets kreditorer må ta ansvar for gjelden etter Marcos regimet. Norge har vist vei ved å gjennomføre en gjeldsrevisjon, og denne erfaringen er det viktig at Norge deler internasjonalt.

De undertegnede organisasjonene mener at Norge på kort sikt bør støtte kravet om et gjeldsmoratorium for Filippinene for å frigjøre midler til gjenoppbyggingsarbeidet. Vi ber om at norske myndigheter tar opp dette på Verdensbankens styremøte gjennom den nordisk-baltiske gruppen. I neste omgang ber vi Norge støtte gjennomføring av en gjeldsrevisjon for Filippinene, og en påfølgende sletting av illegitim gjeld. Vi ser frem til dialog på dette viktige området.

Vennlig hilsen,

Gina Ekholt
Daglig leder i Slett U-landsgjelda (SLUG)

Anne-Marie Helland
Generalsekretær i Kirkens Nødhjelp

Ingrid Aas Borge
Leder i Changemaker

Andrew Preston
Daglig leder i Forum for utvikling og miljø

Liv Tørres
Generalsekretær i Norsk FolkehjelpDept crisis

Martha Rubiano Skretteberg
Generalsekretær i Caritas

Tove R. Wang
Generalsekretær i Redd Barna

Andrea Sjøvoll
Leder i PRESS

Seher Aydar
Leder i Rød Ungdom

Emil André Erstad
Leder i KrFUM

Mari Gjengedal
Leder i Spire

Torkil Hvidsten
Generalsekretær i Norges Kristelige Studentforbud

Stephen Collett
Skriver for Kvekersamfunnet i Norge

Mette Nord
Fagforbundet

Tagged with →  
Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *