Inger Skjelsbæks «Statsfeministen, statsfeminismen og verden utenfor» er den sjette pamfletten i Aschehoug Stemmer-serie og gir et personlig blikk på en av de sentrale skikkelsene i feministmiljøet i Norge på 1970- og 1980-tallet: Helga Hernes.

PRIO og Aschehoug hadde denne uken presentasjon av boken og intervju med Inger Skjelsbæk og Helga Hernes.

Helga hernesSkjelsbæk forteller om Hernes´ arbeid med nasjonal og internasjonal feminisme, som bakteppe til fortellingen har hun lagt en felles reise til New York. Hvor bland annet Inger skulle intervjue fredsprisvinner Leymah Gbowee.

Helga Hernes tilhører foreldregenerasjonen til Inger Skjelsbæk og hun beskriver en dame som er korrekt og myndig.

Statsfeminismen blir i boken beskrevet som en garantist for demokratiets utvikling hvor også kvinners livssyklus blir inkludert. Kvinners tidsbruk og prioriteringer kan med dette analyseverktøyet bli en del av det totale bildet på samfunnet med dets styrende organer.

Det arbeidet Helga Hernes var med la grunnen for på 70 og 80 tallet, er i dag en av Norges viktigste diplomatiske eksportartikler: statsfeminismen og da arbeidet med oppfølging av sikkerhetsresolusjon 1325 fra 2000, hvor kvinnes demokratiske deltagelse er nedfelt.

I intervju er Hernes nøye med å si at det var menn som måtte åpne dørene til dette arbeidet, og at det fortsatt er menn som må åpne dørene slik at kvinner kan få mer innflytelse. Og de som tror at likestillingen er oppnådd er grundig feilinformert.

Pamfletten er på 81 sider i A6 format og leses på en lengre trikketur. Det vil jeg anbefale på det sterkeste. Den gir en innblikk i vår samtid som er nyttig for vårt videre arbeid for en mer rettferdig og fredlig verden.

 

Elisabeth Kristiansen

Tagged with →  
Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *