Årets Nobels fredspris har satt seksualisert vold som masseødeleggelsesvåpen i krig og konflikt på dagsorden.

FN vedtok for ti år siden at seksualisert vold mot kvinner er en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet. Våpenet ble synliggjort under Balkankrigene på 1990-tallet. Men våpenet er blitt tatt i bruk til alle tider lenge før det, som systematisk bruk av massevoldtekter for å skade fienden ved å vanære mennenes kvinner i de samfunn hvor kvinner anses som menns eiendom.

Vi kan trekke tråder tilbake fra årets fredspris til Bertha von Suttner, kvinnen som trolig inspirerte Alfred Nobel til å etablere en fredspris, og hennes bok «Ned med våpnene!» I denne boka beskrev hun konsekvensene av krigen, grusomhetene som skjedde på slagmarken.

Seksualisert vold i krig er et grusomt våpen som ikke bare er fysisk ødeleggende for de kvinnene som blir utsatt for det, men også bringer skam over lokalsamfunnet og kvinnene som utstøtes.

La oss håpe at seksualisert vold i krig og konflikt ikke bare blir på dagsordenen, men at kvinner verden over blir akseptert som mennesker og får delta i samfunnet som fullverdige borgere. Ikke minst må FN-resolusjonen om kvinner, fred og sikkerhet tas på alvor. Først da vil vi kunne se en nedtrapping av seksualisert vold i krig og konflikt.

WILPF Norge gratulerer irakiske Nadia Murad og den kongolesiske legen Denis Mukwege med fredsprisen!

Ellen Elster

Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *