Vi var 25 personer som fant veien til Neiden i Øst-Varanger til årets Nordiske folkeriksdag – fra Norge, Danmark, Sverige og Finnland. Arrangørene hadde håpet på deltagelse også fra Russland, men det lot seg dessverre ikke gjøre. Vi bodde på Neiden hotell, et nedlagt hotell som holdt åpent for oss og som laget den mest fantastiske maten med egenfisket elvelaks og egenskutt rein til middagene.

Helt utrolig hva arrangørene hadde fått fatt i av foredragsholdere med bl.a. ordfører Rafelsen som åpnet konferansen og snakket om Finnmarks historie. Deretter kom Mette Kongshem fhv. H-politiker og ambassadør i 32 år og som pensjonist studerte russisk og russisk historie og som nå ser vår sikkerhets- og utenrikspolitikk med russiske øyne.  Hun holdt et eminent innlegg mot regjeringens forsvars- og utenrikspolitikk hvor hun tok opp det ene tema etter det andre med sin analyse og konkluderte med hvor farlig og skremmende dagens sikkerhets- og utenrikspolitikk er, ikke minst sanksjonene og demoniseringen av Russland. Bård Wormstad tok for seg norsk/amerikansk etterretning som har vart siden 1952 opp til i dag – den ukjente historien om CIA og NSA i Norge. I realiteten er vi i lomma på USA og USA/NATO som er helt avhengig av vår etterretning fra peilestasjonene i Vardø, Vadsø, Fauske, Andøya mfl.  Hans to bøker om tema er godt kjent: Satelittkrigen fra 2011 og Spionbasen (Pax 2015). Helga Pedersen snakket om samenes historie og skolepolitikk – mye av det kjenner vi til, men hun fortalte fra egne erfaringer.
Hele konferansen ble tatt opp på video og det er å håpe at arrangørene greier å redigere foredragene og få lagt ut utdrag av hvert av de gode innledningene og debattene.

 
Share →

One Response to Rapport fra Nordisk Folkeriksdags konferanse i Neiden 3. – 6. august

  1. jorunn karin berg sier:

    Takk for god oversiktsrapport fra Neiden.Det hadde vært fint å lese foredragene ,men det er vel fordragsholderene som eier foredragene og må gi tillatelse.Imponerende foreleserliste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *