Om podkasten

«Sannheten om kjernekraft og helse» er podkasten der kjernekvinnene Eva Fidjestøl og Åse Juveli Berg samtaler om helsevirkninger av radioaktiv stråling med spesielt fokus på Tsjernobylulykken.
Inspirert av dr. Alice Stewart utsagn

«Sannhet er tidens datter. Det hjelper å leve lenge på dette fagfeltet, siden sannheten kommer langsomt fram»

snakker de om sine erfaringer gjennom snart 40 år.

Med den økende interessen for kjerne­kraft i Norge, trekkes det stadig fram at svært få har dødd på grunn av kjerne­kraft, sammenlignet med andre kraft­produksjoner. Igjen og igjen brukes tall som «direkte og indirekte døde rundt 100 personer i Tsjernobyl­ulykken» – et ut­ sagn som har festet seg hos kjernekraft­tilhengere og befolkning generelt. Kunn­skapen om stråling og ulike radioaktive isotopers virkning i kroppen er svært lav.

I Store norske leksikon har innleg­get om Tsjernobylulykken siden 2008 stadig blitt endret og utvidet. Per 2023 står det: «Til tross for dystre prognoser er helsekonsekvensene av Tsjernobyl­ ulykken langt mindre enn tidligere fryktet, mens de psykososiale konsekvensene er langt mer omfattende enn antatt.»

Men er helsekonsekvenser bare døds­fall? Og var det bare færre enn 100 døde? Dette og mye mer kan du lære mer om i denne nye podkast­serien med tittelen «Sannheten om kjernekraft og helse».

Kjernefysiker Eva Fidjestøl har kunnskap fra mange reiser til Belarus, og som styremedlem i den internasjon­ale organisasjonen Barn av Tsjernobyl Minsk (1996­-2017).
Dr. ing. i uorganisk kjemi, Åses Juveli Berg, var i 1986 med på å etablere RadiOs miljølaboratorium as for måling og informasjon om nedfall­et etter Tsjernobylulykken. Begge har utstrakt deltakelse i internasjonale kurs og konferanser, møter med forskere, samt gjennomgang av utallige rapporter og bøker om emnet.

Podkastserien er støttet av Fritt Ord og IKFF, Internasjonal Kvinneliga for Fred og Frihet og kommer i 10 episoder: Kjernekvinnene, Ytre og indre stråling, Kampen om et uavhengig WHO, Evas reiser del 1, Evas reiser del 2, Konfer­ansene, Forskere 1, Forskere 2, Fra gruve til avfall, Bøker, Rapporter og filmer.

 

eller følg Kjernekvinnene på facebook: https://www.facebook.com/kjernekvinnene/

 

Tagged with →  
Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *