Åpen brev om Klimameldingen – Klimavalg 2013

Her er brevet til Jens Stoltenberg hvor Klimavalg 2013 opplyser om vårt ståsted. Her er brevet gjengitt i sin helhet og alle de tilknyttende organisajonene står med linker neders i brevet.

Til:   Statsminister Jens Stoltenberg
Fra:   Kampanje Klimavalg 2013,
c/o Besteforeldrenes klimaaksjon
FIVH, Fredensborgveien 24G, 0177 Oslo.
Dato:  17. februar 2012

 Sterk grunn til bekymring

Undertegnede organisasjoner er dypt bekymret for den norske og den globale klimapolitikken. Vi krever rask politisk handling for å forhindre farlige klimaendringer vi nå ser begynnelsen på. I sin siste  hovedrapport (2007) sier FNs klimapanel (IPCC) at en temperaturøking på mer enn to grader, regnet fra førindustriell tid, kan få katastrofale følger for natur og mennesker. På klimatoppmøtet i 2009  støttet et flertall av deltakerlandene dette målet, men det hører også med at enkelte forskere (James Hansen) og nasjoner (små øystater) mener at en oppvarming på to grader innebærer en for stor risi-ko for irreversible prosesser som havstigning. Rapporten fra klimapanelet viste videre at temperatu-ren vil øke mellom 2 og 6,1 grader i dette århundre, avhengig av klimapolitikken. Dette bekreftes av  Det Internasjonale Energibyrået (IEA) som i sin siste hovedrapport fra november i fjor frykter en gjennomsnittlig global oppvarming på inntil 6 grader uten nye tiltak. Dette er oppskrift på klimaka-tastrofe. Begge institusjoner opererer med svært korte tidsfrister for å snu utviklingen, slik at opp-varmingen kan begrenses til to grader. IPCC sier 2015, IEA  sier 2017.

Vi krever handling nå

Det siste klimatoppmøtet i Durban gir marginal innvirkning på reduksjon av de globale utslippene  frem mot 2020, og det er stor sannsynlighet for at togradersmålet kan glippe. Det er derfor viktigere  enn noen gang at land, byer, næringsliv og folk flest gjør hva de kan for frivillig å redusere utslipp av klimagasser nå. Klimameldingen må komme nå og innholdet i klimaforliket må ikke svekkes  I denne svært alvorlige situasjonen, er det sterkt beklagelig at regjeringens klimamelding stadig blir forsinket. For hvert år som går, uten tilstrekkelige tiltak i det korte tidsvinduet vi har igjen, øker kost-nadene og størrelsen på nødvendige årlige utslippskutt for å nå togradersmålet. Vi forventer at Re-gjeringen snarlig legger frem en ny klimamelding som legger til rette for en handlekraftig og virk-ningsfull klimapolitikk som gir raske resultater i form av klimagassreduksjoner. Det er svært beklage-lig at samfunnsdebatten rundt klimaspørsmål i den senere tid har dreiet seg om å senke ambisjonene i klimaforliket. Verken forskning eller utviklingen av det internasjonale klimaarbeidet understøtter en slik retning. Tvert imot, etter mange års diskusjoner om mål og visjoner, trenger vi konkret handling nå.

Klimarettferdighet

Det er en grunnleggende urettferdighet at rike land har bidratt og fremdeles bidrar til karbonutslipp og klimaendringer som gjør livsvilkårene svært vanskelige i fattige land. Rike land har bidratt med  over 80 % av de akkumulerte klimagassutslippene i atmosfæren og slipper fortsatt ut mer enn tre ganger så mye i gjennomsnitt per hode enn fattige.  For å få til en nødvendig global klimaavtale må  rike land gå foran med utslippskutt hjemme og bidra finansielt til klimatilpasninger og utbygging av fornybar energi for fattigdomsbekjempelse som ikke øker de globale klimagassutslippene. Dette gjel-der også for oljenasjonen Norge. Det ligger heller ikke økonomisk gevinst i å utsette nødvendige ut-slippskutt i Norge til det tvinges gjennom av en internasjonalt bindende avtale. Slike kutt blir tvert  imot dyrere å gjennomføre, jo lenger de utsettes.

 Overordnede krav til klimameldingen

Våre organisasjoner mener klimameldingen må bygge på at verden fortsatt skal nå togradersmålet, og at vi må følge forskernes råd for hvordan dette kan oppnås. I en overgangsperiode hvor fornybar  energi gradvis erstatter fossil energi, må Norge tilrettelegge for grønne arbeidsplasser og ny næringsutvikling, slik det ble tilrettelagt for etablering av petroleumsindustrien på 1970-tallet. Viktige  punkter til innhold i klimameldingen er:

  •  Målene som er satt for klimagassutslipp i klimaforliket er et absolutt minimum. I utgangspunktet  er disse målene, både totalen og andel som skal tas hjemme, ikke tilstrekkelige for at vi skal bidra med vår andel til å nå gradersmålet.
  •  Dagens politikk med å være en pådriver i de internasjonale forhandlingene må videreføres. Nor-ge må forplikte seg til å kjempe for klimarettferdighet i årene som kommer.
  •  Beskrivelse av virkemidler som gir utslippsreduksjoner og energieffektivisering med umiddelbar virkning.
  •  Sørge for at elsertifikatmarkedet virker etter intensjonene; og sørge for at den økte produksjo-nen av fornybar energi brukes til å redusere klimagassutslipp, for eksempel gjennom økt elkraft-utveksling med utlandet, elektrifisering av sokkelen og elektrifisering av transportsektoren.
  •  Tilrettelegge for betydelig flere grønne arbeidsplasser.
Aksjon Klimavalg 2013

Våre organisasjoner meddeler også gjennom dette brevet at vi vil samarbeide om en ”Aksjon Klima-valg 2013” som vil rette seg mot velgere, politikere og politiske partier.  Fortsatt kan verden unngå en klimakatastrofe, men det forutsetter vilje til meget rask handling.  Det er nå vi trenger politikere som tar solidaritet mellom generasjonene på alvor og straks griper tak i vår tids største kollektive utford-ring; å lukke det veldige gapet mellom de klimatiltakene som er nødvendige og de som faktisk blir iverksatt. 

Med vennlig hilsen
undertegnede organisasjoner:

4H Norge

Attac

Besteforeldrenes klimaaksjon

Changemaker

Concerned Scientists Norway

Det Norske Diakonforbund

Den Evangelisk Lutherske Frikirke

Den norske kirke

Den Norske kirkes Presteforeningen

Det norske misjonsselskap

Digni  (tidligere Norsk Misjons Bistandsnemnd)

FOKUS – Forum for kvinner og utvikling

Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

For Jernbane

Forum for Utvikling og Miljø

Framtiden i Våre Hender

Frelsesarmeen

Frikirkens Barn og Unge

Greenpeace

Grønn Hverdag

Himal Partner

Holistisk Forbund

Kateketforeningen

Kirkens Nødhjelp

Korsvei

Kvinner Frivillige Beredskap

LO i Oslo

Metodistkirken

Misjonsalliansen

Miljøagentene

Natur  og Ungdom

Naturvernforbundet

Norges Bygdekvinnelag

Norges KFUK-KFUM

Norges  KFUK-KFUM Global

Norges KFUK-KFUM Speiderne

Norges Kristelige Studentforbund

NORME (Norsk råd for misjon og evangelisering)

Norges Sosiale Forum

Norsk fjernvarme

Norsk Geofysisk Forening

Norsk Klimanettverk

Norsk nettverk for klima og helse

Norsk Zoologisk Forening

Oikos

Raftostiftelsen

Regnskogsfondet

Spire – Utviklingsfondets ungdom

Stefanusalliansen

Syklistenes  Landsforening

Utviklingsfondet

Vennskap Nord/Sør

Vennenes Samfunn Kvekerne

WWF

Verdens Naturfond

 

Tagged with →  
Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *