Intervju med Norges fredsminister I. Breines, tidligere direktør i Unesco og tidligere president i Det Internasjonale Fredsbyrået (IPB) mai’23

  • Hva er bot mot pessimisme og frykt – bot mot klima- og miljøkrisa, ulikhetene, urettferdighetene, fattigdommen og mat-usikkerheten, bot mot frykt for flere pandemier, frykt for militariseringa og for oppgraderinga av atomvåpnene? Frykt for krigen i Ukraina og andre kriger, frykt for en mulig tredje verdenskrig?

Motgift er å vise at i en slik situasjon er ikke opprustning svaret. Overbevise bredt om at vi ikke har råd til militarisme, verken økonomisk, økologisk eller moralsk.

  • Er vi klare til a konvertere det destruktive militær-industrielle komplekset til produksjon av fornybar energi og nyttige, bærekraftige produkter?

Costa Rica har jo klart det, og i stedet utdannet «en hær» av helsepersonell, lærere og miljøarbeidere.

  • Er vi klare for a legge ned alt av militære baser og la jorda igjen bli fruktbar og gi grøde?

Noen av oss er bare så klare for samfunnstjeneste i stedet for militærtjeneste. Noen av oss er klare for a legge mer vekt på kreativitet og samarbeid enn konkurranse i skolen. Gi de som er klare, støtte til å prøve ut og vise at endring er mulig.

  • Hvordan kan vi styrke fredsbevegelsens rolle og muligheter?

I en tid der politisk-militær konfrontasjon dominerer over kompromissvilje og dialog må de som arbeider for fredsbygging med fredelige midler få et budsjett. Å handtere sinne og urettferdighet uten bruk av vold må taes inn i skoleverket.

  • Klarer vi å bygge bruer og ikke murer?

Sammen kan vi makte a finne frem eksempler på at fredskultur er mulig, praktisk og smart. Fredsbevegelsen er viktigere enn noensinne. Vi har alle mye arbeid foran oss og må støtte og styrke hverandre og bruke av den rike kunnskapsbasen vi har adgang til. Dialog er krevende, men nødvendig

Utskriftsvennlig versjon: 

Fredsministerens hjørne_2304?05?_IB LaOssBliKlareForFred

Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *