IKFF har tradisjon med å markere  Tsjernobyl-dagen  hvert år med film, møter eller andre former for informasjon.  I år blir planlagte arrangment avlyst, men det finnes heldigvis digitale løsninger. I brevet under fra Susanne Urban finner dere lenke til filmen How to decommission a nuclear power station.   Filmen varer i 26 minutter og kan streames ved å klikke på lenken.

Kjære fredsvenner!

I anledning Tsjernobyldagen 26.april vil jeg dele en kort video med dere: ”Hvordan dekommisjoneres egentlig et atomkraftverk”? Se og lær. Det kommer til å ta laaaang tid, det blir kjempedyrt og vil gi arbeid for generasjoner – selv om roboter vil brukes i økende grad.
Obs! Bare tilgjengelig til 09.05.2020

Søndag 26. april er det 34 år siden Tsjernobylkatastrofen
Atomkraftverket begynte å brenne etter en serie eksplosjoner, med nedsmelting av reaktoren som følge. Tsjernobyl ligger i Ukraina, ved grensen til Hviterussland. For hver femte hviterusser (2 millioner mennesker, derav 500 000 barn) ble Tsjernobylkatastrofen begynnelsen av et liv på radioaktivt forurenset jord. Mer enn 40% av Europa ble forurenset av radioaktivt nedfall og Norge er et av landene som ble hardest rammet. I 37 norske kommuner må sau fortsatt «fóres ned” for å redusere radioaktivitet i kjøtt og melk. (https://www.nrk.no/nordland/33-ar-etter-tsjernobyl-ma-fortsatt-37-norske-kommuner-male-radioaktivitet-i-husdyr-1.14575384
 
Nei, atomkraft redder ikke klimaet! 
Noen proklamerer at «atomkraftverk knapt slipper ut CO2”, slik det fortsatt står i Store norske leksikon. Men gruvedrift og anrikingen av uranmalm krever mye energi, i tillegg til lagring av radioaktivt avfall i hundretusener av år. I tillegg til risikoen for en atomulykke à la Tsjernobyl eller Fukushima kommer den enormt ressurskrevende dekommisjoneringen, dvs. rivingen og forsvarlig etterbehandlingen av millioner av tonn radioaktiv betong og stål i kraftverk-konstruksjonene. 
 
Atomvåpen og atomkraft er to sider av samme sak 
Sol og vindenergi har allerede utkonkurrert atomkraft. Allikevel tviholder atomvåpen-maktene som Frankrike, England og USA på atomkraftverk – som trenges for å produsere plutonium, som er en forutsetning for atomvåpen. 
 
HVA KAN DU GJØRE?
Gi innspill til partienes programarbeide[1] fram mot stortingsvalget 2021: 
 

a.     Flytt pengene! Fra fossilt til fornybart – ingen nye oljelisenser; sett ned en oljekommisjon for å avvikle oljeindustrien med en rettferdig omstilling for sysselsatte; vri subsidiering av oljenæringen over til fornybare næringer; trekk Oljefondet helt ut av olje- og gassaksjer.

b.     Flytt pengene! Fra militær opprustning til fredsbygging og bærekraft – Det er snart 50 år siden Norge satt miljøvern på agendaen ved å etablere verdens første.miljøverndepartement. Nå er det på tide med et fredsdepartement.

Tagged with →  
Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *