Intervju med Norges fredsminister T. Spillhaug Eide, des. ’22

Fredsministeren møter meg med et spørrende smil: Du er den første journalisten som stiller med forkle, er du med i «Forklegeriljaen»? Jeg er fornøyd med at hun kjenner oss – (vi er kjent for å stille de viktige spørsmålene i tiden). Derfor:

• Hva, tenker du, er trygghet for folk i dag?

Jeg kan røpe for deg at jeg var uenig med forsvarsministeren da han hevet forsvarsbudsjettet vårt til over 100 milliarder kroner nylig for – å demme opp mot Russland! Hvordan møtte de trusler i steinalderen? Jo, med flere piler og større steiner – det samme gjør vi i dag! Flere og flere våpen, flere og flere atomvåpen. Jeg mener at Klimakrisen er den største faren for menneskene i dag, den tar snart kvelertak på oss alle.

• Kan du ikke ta med deg forsvarsministeren i badstuen et par timer – og diskutere alt dette med ham? Og nevn også det moralske dilemmaet; hva tenker han om bruk av alle milliardene til våpen – når millioner av barn sulter i verden!? Om forsvarsministeren ikke har besvimt av varme på dette tids- punkt, kan du jo nevne for ham at utslipp av bare en atombombe, vil bli adskillig varmere for ham, hele regjeringen og oss alle!

Jeg kommer fra et distrikt der forfedrene mine var husmenn i generasjoner. Nå er vi husmenn igjen – under stormakten USA, dessverre. Hvordan kommer vi oss ut av dette avhengighetsforholdet? Jeg gir alt for å motar- beide dette – og tenker at Norden, de fem nordiske land – kan være svaret. Vi må ta tak i den selvtilliten vi burde føle, tenk på alt det gode vi har av fred, demokrati, rettigheter for kvinner, minoriteter, barn, et godt styresett – og vi disponerer 12 prosent av verdens BNP!* Ja, jeg er spesielt opptatt av å fremme den positive styrken og kvalitetene til de nordiske land.

Journalisten konkluderer med at hun ikke er så verst denne fredsministeren, så hun får et forkle og en klem til avskjed. (Forkleet sørger for at hun tar fornuftige valg, som enhver husmor må gjøre)

* 12% BNP i Norden, bekreftet av NrK journalist J. Reigstad

Her kan intervjuet lastes ned som pdf:

Det er den nordiske modellen som gir trygghet_REV_des’22

 

Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *