Kunsten gir Flyktninger en stemme og utfordrer «Europa til å se dem i øynene»

Markering i Oslo, Bergen, Moster og 17 andre europeiske byer. lørdag 17. juli kl. 11.00.  155 store plakater skal stilles ut, og det trengs folk som kan holde en del av plakatene.

Litt om bakgrunnen for prosjektet:

«Inside Out Project» med den verdensberømte gateartisten JR bidrar til å gi Norge og Europa ny innsikt i måten flyktninger blir behandlet i Hellas.

«Europe Look Me In The Eyes» er den første pan-europeiske som dekker 20 europeiske byer som “Inside Out Project» har initiert sammen med aktivister på den greske øya Lesvos. Målet er å endre europeisk migrasjonspolitikk og øke bevisstheten blant innbyggerne gjennom kunst.

155 portretter av flyktninger som bor i den nye Kara Tepe-leiren i Lesvos (som også blir betegnet som Moria 2-leir) vil bli installert i europeiske byer bl.a. Edinburg, Paris, Nantes, Berlin, Frankfurt, Palermo, Barcelona, Porto, Coimbra, Lisboa, Oslo, Bergen, Moster, Malmo, Brussel, Namur, Mitilini. I Norge vil det foregå klokken 11:00 den 17. juli.

Prosjektet «Europe Look Me In The Eyes» startet i Lesvos, men ble snart et ekko av grupper over hele kontinentet.

Målet er å legge press på europeiske regjeringer for å ta konkrete grep, ta beslutninger og implementere politikk som er reell fordel for flyktninger. Dette kan oppnås ved å lukke de svært umenneskelige flyktningeleirer som er og erstatte dem med registreringssentre for midlertidig innkvartering mens de fordrevne kan søke asyl i de landene som flyktningene ønsker og få tilbud om anstendige levekår i henhold til deres rettigheter.

Det bør fattes rettferdige avgjørelser om asylsøknader basert på juridiske forpliktelser etablert i Genève-konvensjonen fra 1951. I følge arrangørene bør både greske og europeiske ledere respektere loven og ivareta de demokratiske verdiene som er nedfelt i internasjonale konvensjoner og nasjonale lovgivninger..

Prosjektet fremhever behovet for å beskytte grunnleggende menneskerettigheter som verdighet, rettferdighet, likeverd, respekt for menneskelivet. Ethvert brudd på disse er ikke bare ulovlig, men umoralsk..

“Å søke beskyttelse og asyl i Europa blir enda vanskeligere på grunn av land som delegerer kontroll over sine grenser til tredjestater som Tyrkia, Libya og Marokko. Europa og resten av verden kan ikke fortsette med bind for øynene for denne humanitære krisen, og heller ikke forsøke å overføre ansvaret ved å gi landene veldedighetsbidrag ”, sier Håkon Frode Særsten, koordinator for aksjonene i Norge og med blant initiativtakeren for Europa.

«Europe look me In the eyes» er en kollektiv oppfordring til å våkne opp fra Lesbos og fra byer over hele Europa. Portrettene viser kvinner, menn og barn på flykt som har gitt oss lov til å vise de frem. De vil på denne måten heve stemmene sine og fungere som et menneskelig forstørrelsesglass over den grusomme virkeligheten de møte. Bak disse ansiktene er menneskelige historier; historier om hensynsløse og ulovlige tilbakeslag, langsiktig undertrykkelse og fare; sanne historier om sykdom, voldtekt, overgrep og menneskehandel i overfylte flyktningleirer; umenneskelige hygieniske forhold, død fra frysing eller varme, og risiko for utvisning til krigsherjede land.
Europa, kan du se dem i øynene ?

Kontakt Norge: Håkon Frode Særsten   +4790064375

Tagged with →  
Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *