Forsiktig med boikott, sanksjoner og hat om du vil skape fred. Intervju med Norges fredsminister Kari Elisabet Svare, juni ’22

  • Tre ukrainske forfattere boikotter årets litteraturfestival på Lillehammer. Fordi Ukraina omtales som Russlands naboland, og fordi to russere skal delta:  Jarmysj, forfatter og talsperson for Putins motstandsmann Navalnyj, og Muratov, redaktør for ei regimekritisk avis. Har det blinde russerhatet tatt helt av? Kan hat skape fred?

Jeg er overbevist om at svaret er nei. Men hvis man først må hate finnes det flere kandidater. Hva med Tyrkias president? Mannen regjerer diktatorisk, har avskaffet ytringsfriheten og bryter folkeretten hver gang han beordrer angrep på kurdere i Syria. Storparten av ofrene er sivile. Erdogan vil ha en sikkerhetssone, og Nato-sjef Stoltenberg, som ingen respekt har for russernes sikkerhetsbehov, viser stor forståelse for tyrkernes, fordi Tyrkia er et NATO-land med atomvåpenbase. Landet kan ifølge reglene ikke meldes ut av «det gode selskap».

  • Hva med stormakta USA, som lenge har hevdet verdensherredøme?

Mange som opplever amerikansk aggresjon hater USA av den grunn. Norge har bidratt og støttet flere av stormaktas kriger. At krig er forferdelig, kan nok de fleste enes om, men aksepterer vi av den grunn selv å bli hatobjekt? Vil vi i likhet med russere anklages for brutale krigshandlinger?

  • Kan sanksjoner, straff og hat få slutt på krigen i Ukraina?

Foreløpig rammer sanksjonene i liten grad Russland, men øker derimot sult og nød i en hel rekke andre land. FNs generalsekretær varsler en «perfekt storm» som kan felle fattige lands økonomier. Putin sier seg villig til lette på eksport av hvete og kunstgjødsel i bytte mot sanksjonslette. Å opprettholde den økonomiske krigføringen betyr bevisst å ta maten fra sultne medmennesker. 

  • Perfekt storm, for hvem?

Oxfam forteller at formuen til verdens milliardærer økte med 36 billioner dollar under koronaperioden. Samtidig vil 263 millioner flere av oss rammes av dyp fattigdom innen året er omme. Noen tjener på krig og kriser. 

Vi må ikke se oss blinde på Putins krig. Det sies at kjærlighet gjør blind, men det kan også hat.

Månedens fredsminister kan lastes ned som pdf her: Fredsministerens hjørne_2206_Kari Elisabet Svare

Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *