«Vi er en bred og politisk mangfoldig koalisjon som representerer fredsbevegelsen og det sivile samfunn. Vi er fast forent i vår tro på at krig er en forbrytelse mot menneskeheten og at det ikke finnes noen militær løsning på den nåværende krisen.»

Helgen 10. og 11. juni var mer enn tre hundre mennesker fra 32 land  samlet i Wien for å kreve en slutt på kampene i Ukraina.  Konferansen var arrangert av IPB – Det internasjonale fredsbyrået, WILPF Østerrike og Code Pink med flere. Wien var ikke et tilfeldig valgt sted. Som kjent er Østerrike et nøytralt land.

Dagen før konferansen inviterte WILPF Østerrike til et eget møte for WILPF deltakerne som var kommet til Wien. Rosa Logar fra WILPF Østerrike og WILPFs president Sylvie Jacqueline Ndongmo åpnet møtet., og representanter fra 15 land var samlet noen timer, for informasjon om konferansen, diskusjoner og sosialt samvær.  

3 av 4 norske iKFF-representanter sammen med WILPF president Sylvie Jacqueline Ndongmo fra Kamerun.

Konferansen 10. 0g 11. juni, The Vienna Summit for Peace in Ukraine besto av forelesninger, workshops og samtaler med et vell av perspektiver på krigen i Ukraina sett fra mange land. Her var fredsstemmer fra Øst- og Vest-Europa,  USA  og land i det globale sør, med innledere fra Ukraina, Russland, Hviterussland, India, Bolivia, Guatemala, Brasil, Canada, Irland, USA, Kina, Kamerun, Tyskland og Østerrike. Her var kjente representanter fra fredsorganisasjoner, stater og sivilsamfunn, både aktivister, parlamentsmedlemmer, akademikere, diplomater og religiøse representanter.

Selv om det ikke var full enighet om alle detaljer, samlet hele konferansen seg rundt kravet om umiddelbar våpenhvile og tilrettelegging for forhandlinger. Søndag på slutten av konferansen, ble det presentert et globalt opprop for handling. 

 «Diplomati er nå påtrengende nødvendig for å få slutt på krigen før den ødelegger Ukraina og setter menneskeheten i fare.»

Her kan du lese hele oppropet:

På norsk: Wien opprop

PÅ engelsk: International-Summit-for-Peace-in-Ukraine-FINAL-DECLARATION-

Reisebrev fra Åse Møller-Hansen – full versjon:

Rapport fra Åse FRED ER VÅR SEIER

Reisebrev fra Britt Schumann: 

20230623_Vienna_reiserapport

Et amerikansk opprop for fred ble delt ut på konferansen. WILPF US var en av initiativtakerne til dette oppropet:

Annonse i New York Times for våpenhvile i Ukraina: se under

New_York_Times_Ad_for_Ceasefire_in_Ukraine

 

 

 

 

Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *