FREDSUTSTILLING: Torunn Hovde Kaasa og Hilde Solberg er med i Internasjonal Kvinneliga for Fred og Frihet og ønsker å starte opp en lokal avdeling. Nå viser de en utstilling med fredsplakater på Bok & Blueshuset. Foto: Beate Evensen, Telen

40 plakater forteller historien om over 100 års fredskamp i utstillingen som pryder langveggen i Bok & Blueshuset i disse dager.

Beate Evensen, Telen, 10. september 23

Hilde Solberg var ikke i tvil om at hun ønsket å ta med vandreutstillingen «Fredspropaganda – Fred på jorden og fred med jorden» til hjembyen Notodden. Nå håper hun flere kvinner i Notodden og Hjartdal vil bli fredsaktivister i Internasjonal Kvinneliga for Fred og Frihet.

Mindre fokus på fred

– Denne fredsutstillingen er blitt skremmende aktuell det siste året. Det er mye fokus på krig, opprustning og forsvar, men lite snakk om fred og at det er oppnåelig. Derfor synes jeg det er så viktig å rette fokus på fredsaktivisme, sier Hilde Solberg, som ble med i kvinneligaen etter at hun gikk fredsmarsjen fra København til Paris i 1981.

Hun lagde utstillingen sammen med Sølvberget bibliotek og kulturhus i Stavanger i forbindelse med at det var 100 år siden første nordmann fikk fredsprisen, altså Christian Lous Lange i 1921. Solberg er leder for Stavangeravdelingen av Internasjonal Kvinneliga for Fred og Frihet. Hun er også med i landsstyret.

Utstillingen viser 40 plakater fra fredsarbeid og aksjoner av partier, organisasjoner og enkeltpersoner blant annet. Den har vært vist i Bergen, Trondheim, Hamar og Stavanger blant annet. Utstillingen henger på Notodden ut måneden før den reiser videre.

Vil starte lokalt

Da Torunn Hovde Kaasa trappet ned sitt politiske engasjement, hadde hun lyst til å fordype seg i andre temaer hun synes er viktig. Det ble fredsarbeid og klima og miljø.

– Det er veldig spennende å fordype seg i områder man er opptatt av og lære mer om. Det er utrolig meningsfylt å være del av et slikt nettverk. Det har vært spennende å bli kjent med fantastiske kvinner som kjemper og har kjempet for fred på ulike måter. Og det å se disse temaene fra et kvinneperspektiv har vært lærerikt, sier hun.

Nå vil hun gjerne starte opp en avdeling i øvre Telemark.

– Det hadde vært veldig morsomt om vi var flere her lokalt. Det er helt sikkert flere kvinner her som er opptatt av fred og fredsarbeid. Kongsberg har allerede et fredsnettverk og de er veldig interessert i å samarbeide med oss her. Det er fint å samle kreftene, sier Torunn, som gjerne hører fra dem som kunne tenke seg å bli med i kvinneligaen.

 
 
Foredrag på Notodden bok og blueshus onsdag 27. september kl. 18.30
 
Foredraget tar utgangpunkt i vandreutstillingen «Fredspropaganda» og gir innblikk i 100 års fredskamp i Norge og internasjonalt. Utstillingen er skremmende aktuell. I dag er det mye oppmerksomhet på krig og opprustning. Vi må snakke om fred og at det er oppnåelig!
Utstillingen viser 40 store plakater som er laget av kunstnere, politiske partier, organisasjoner og institusjoner. Utstillingen er også en hyllest til alle som har kjempet og alle som i dag kjemper for fred og frihet.
Arrangør:
Internasjonal kvinneliga for fred og frihet er den norske seksjonen av Women’s International League for Peace and Freedom (WILPF). Verdens eldste kvinneorganisasjon for fred. Stiftet i 1915 under 1. verdenskrig. IKFF har rådgivende status i FN og hovedkontor i New York. IKFF har seksjoner i over 45 land. I Norge er det fem avdelinger, grupper og enkelt medlemmer spredt over hele landet.
Foredragsholder: Hilde Solberg, leder IKFF Stavanger og landsstyremedlem
Etablering av IKFF på Notodden
Etter foredraget vil vi informere om arbeidet med å etablere en IKFF gruppe på Notodden
Arrangementet er gratis.
 
 
Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *