foto: Johs. Bøe

 

 

 

 

 

 

 

 

«Det er da Kain drepte Abel, at vi ble kastet ut av paradiset.»

Intervju med Norges fredsminister Elsa Kvamme, april ’22

‘Krig har intet kvinnelig ansikt’ heter boken av den hviterussiske nobelprismottakeren i litteratur, Svetlana Aleksijevitsj. Hva vil fredsministeren si med tanke på Ukrainakrigen?

 Raden med alvorlige menn med dødelige missiler i bakgrunnen speiler hverandre på alle sider. I Putins kabinett er det ingen kvinner å se. På den andre siden ser man Ukrainas president Zelinski omgitt av krigerske menn, med taler skrevet av amerikanske medierådgivere. Joe Biden blir en hauk, med krigsretorikk fra 1950-tallet og et tydelig ønske om maktskifte i Kreml. Ingen forhandler med en som sier han vil en til livs. Hvor er de fargerike damene fra innsettelsesseremonien? Når USA ønsker et maktskifte kan det gå fra galt til verre, som i Irak, Libya og Afghanistan.

Vi hører lite om hva amerikanske feminister sier, de som får stort gjennomslag i media, når det gjelder retten til å endre kjønn og metoo-bevegelsen?

Retten til å ha et liv er vel den høyeste verdien å kjempe for. Hvis den ene eller andre bomber et atomkraftverk er vi alle ille ute.

 Inntil nylig var de modigste feministene i Russland?

Ja, og de fikk verdens oppmerksomhet gjennom blant annet «Pussy Riot». Etter den russiske revolusjonen ble russiske kvinner likestilt før alle andre. De ble leger og ambassadører.

Så hvor er feministene nå, i USA, i Russland, i Norge?

Et første skritt kan være at feminister over hele verden prøver å opprette forbindelser med russiske kvinner og feminister. Tenk om vi kunne lage en omfattende Lysistrata-aksjon! Den sovjetiske krigen i Afghanistan ble avsluttet da for mange sønner vendte hjem i kiste. Kanskje også denne krigen kan ta slutt hvis de skjønner at vi ikke er mot det russiske folk. Vi er mot at man dreper for vinnings skyld, uansett hvem det gjelder.  I patriarkatets bibel står det at menneskene ble kastet ut av paradiset da Eva tok et eple fra kunnskapens tre. I dag vet vi at det ikke er sånn det var. Vi ble kastet ut av paradiset da Kain drepte Abel.

Kan lastes ned som pdf her: Fredsministerens hjørne_2204_ElsaKvamme

Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *