Årets GDAMS, Global Days of Action on Military Spending, setter søkelyset på  krigsindustrien. Her er et opprop fra en av  mange amerikanske fredsorganisasjoner: Massachusetts Peace Action 

Det er på tide å ta landet vårt tilbake fra våpenprodusentene. 

av Paul Shannon

Store kampanjebidrag. 700 lobbyister. Militaristiske tenketanker. Rådgivere for regjeringen. Ansettelse av 1700 tidligere Pentagon-tjenestemenn, og mange av bransjens egne folk i regjeringen.

Militær-kontraktørene bestemmer Pentagon-budsjettene på mange måter. De former utenrikspolitikken, skaper krigsfeber og velger våre venner og fiender. Det er tydeligvis ingen vinnere i den forferdelige krigen i Ukraina – bortsett fra én: amerikanske og britiske militær-entreprenører som må ansette en haug med sterke menn og kvinner for å bære sin økte fortjeneste hele veien til banken.

Resultatet er 778 milliarder dollar. Demokrater og republikanere i kongressen vedtok nylig det svulstigste militærbudsjettet noensinne. Det betyr også 778 milliarder dollar til nye fossile klimautslipp fra den største enkeltkilden til klimautslipp på jorden: den amerikanske krigsmaskinen.

Krigsmilliardene har finansiert kriger, støttet okkupasjoner, ødelagt økosystemer, forgiftet grunnvann og påført lidelser i en skala som er vanskelig å forestille seg.

Men krigsmaskinens ødeleggelser stopper ikke i utlandet. Vi finner den hjemme i form av militariserte politiavdelinger, overvåking av urfolk som beskytter vannkilder, rekruttering av våre barn til en kultur med krig og vold, og selvfølgelig smerten og selvmordene til så mange soldater.

Når 55 % av budsjettet vårt blir brukt på krig og militære kontrakter, er det ikke nok igjen til å sørge for rimelige boliger, offentlig transport, løfting av lavlønte, studentgjeld-slette, barnehager, grønne jobber og så mye annet vi trenger for å leve gode liv. 

Og likevel, mens vi brukte milliarder på å jakte demoner i utlandet og passe grensene mot sør, så var et lite virus i stand til å bringe oss ned på kne på en måte ingen fiende noensinne kunne: 900 000 døde; millioner av ødelagte liv; en psykisk helsekatastrofe. Våre milliondollar Raytheon-missiler kunne ikke skyte viruset ned. Våre milliarddollar General Dynamics-slagskip kunne ikke senke det. Våre mest sofistikerte Boeing-jetfly kunne ikke bombe det i stykker – slik de gjør med hjem og kropper til mennesker i utlandet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Våre våpen, våre hærer, vår tilbedelse av militæret kan beskytte oss mot fantomer, men de er ubrukelige til å forsvare oss mot de virkelige truslene mot vår nasjonale sikkerhet: pandemier, klimakatastrofe, økt fare for atomkrig, og selvfølgelig de rasemessige, klassemessige og politiske skillene som river oss i stykker.

Løsningene er et effektivt og godt finansiert folkehelsesystem, en «green new deal» avskaffelse av atomvåpen, og en forpliktelse til å bygge et samfunn og en verden med respekt for alle. Vi oppfordrer deg til å organisere en aksjon i samfunnet ditt som er rettet mot krigsmaskinen og som fremmer investeringer i en fredsøkonomi. Vi krever at krigsselskaper konverteres til nyttig produksjon. Vi krever kutt i Pentagon-budsjettet til det beste for mennesker, jorden, fred og en fremtid.

Paul Shannon koordinerer the Raytheon Antiwar Campaign og er styremedlem i Massachusetts Peace Action

 

Tagged with →  
Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *