Foto: Kvinner fra Finland, Belgia, Tyskland, Italia, USA, Kypros og en rekke andre land sammen med to delegater fra EU-parlamentet Irske MEP Clare Daly og tyske MEP Özlem Demirel.

Helgen før NATO-toppmøtet i Vilnius møttes kvinner fra 35 land og en rekke organisasjoner, også fra WILPF til en lenge planlagt konferanse, for å protestere mot NATO sin destruktive utenrikspolitikk.  

Det nyopprettede fredsinitiativet har fått navnet Global Women for Peace United against NATO.  

Fredskonferansen  hadde et omfattende program med forelesninger, diskusjoner, demonstrasjoner og samtaler med representanter for EU-parlamentet og NATO.   Den første dagen, 6. juli møtte 20 Global Women-delegater medlemmer i EU-parlamentet for å uttrykke sin bekymring for NATOs krigshissende rolle. De fikk god støtte fra parlamentsmedlemmene Clare Daly fra Irland og  Özlem Demirel fra Tyskland.

En kopi av stiftelsesdokumentet ble delt ut til medlemmene av EU-parlamentet- og også til representanten fra NATO.  Her er dokumentet i norsk oversettelse: 

 

7. juli, samme dag som konferansen åpnet, møtte en delegasjon på 10 kvinner fra 9 land fram utenfor NATO sitt hovedkvarter.  De fikk møte en representant for NATO, og etter å ha hørt på en ivrig tale om NATOs fredsskapende engasjement, fikk de ti kvinnene to minutter hver til  å si sin mening om problemene med NATO, sett fra sin region. Oppsummert, var budskapet at NATO sin aggressive politikk eskalerer. Det kanaliseres enorme pengesummer til investeringer i krigsindustrien, og det etableres et nettverk av nye militære baser rundt om i verden. NATO går inn for å  globalisere sine aktiviteter, gjennom kontinuerlig ekspansjon østover og gjennom opprettelsen av ulike regionale partnerskap og satellitter.

Ann Wright, tidligere oberst i det amerikanske forsvaret og nå kjent freds- og antikrigsaktivist bosatt på Hawaii, var en av de ti kvinnen som møtte opp utenfor  NATOs hovedkvarter. Hun har skrevet en omfattende rapport fra konferansen som kan lastes ned her: https://popularresistance.org/brussels-global-women-for-peace-united-against-nato-meet-with-parliament-nato/

 

© 2023 by International Peace Bureau

 

© 2023 by International Peace Bureau.   Nr. to fra venstre er Tore Nerland fra Bike for Peace, Norge.  

Ingeborg Breines, forfatter og medlem av IKFF/WILPF Norge holdt tale over zoom, og hennes  tale kan du lese her:   Ingeborg sin tale Brussel

Om du øsnker å signere oppropet, kan du gjøre det her:

Sign the Declaration

 

 

Tagged with →  
Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *