Månedens fredsminister: M. Heldor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er det de russiske kvinnene verden må satse på?

Fredsminister  M. Heldor har en plan om fredskultur som fag i lærerutdanningen, og regjeringskonferanse om fredsarbeid 8. mai. Intervju feb.’23

  • Hvorfor ønsket du å bli fredsminister?
    Jeg uroer meg når verden prøver å løse konflikten i Ukraina med våpen. Vi må finne nye veier å gå for å skape fred. Tenk på all den smerten og lidelsen krigen forårsaker, og alt verden må rydde opp i etterpå.

 

  • Hvem har inspirert deg til å ta denne jobben?  Det er mora mi. Mor var 17 ar da den andre verdenskrigen brøt ut. Etter a ha lest dagbøkene hennes, har jeg tenkt mye på hva slags spor krigen satte i henne, og hva menneskeheten egentlig lærte av krigen? Ved overgangen til året 1943 skriver hun:    «Så får du altså ha takk for året som svant. Det var nok et år. Neste blir vel ikke bedre, men håpet lever – så vidt. Håper i hvert fall at det ikke blir stort verre. Herregud hvor grusom, trist denne krigen er – krigen uten ende. Jeg kommer ikke i gjenge før den er slutt. La om mulig året bli godt. Optimisten snakker om fred, men hvem tror. Takk for i år! Godt nytt år! La det bli fred – i verden og sinnet.»

 

  • Hva var det første du gjorde da du fikk jobben som fredsminister?
    Jeg plasserte den grønne babushkaen mor hadde kjøpt da hun var i Sovjetunionen for mange år siden foran maleriet faren hennes hadde malt av henne da hun var 5 år, og ba babushkaen og den lille piken snakke sammen. For kanskje er det de russiske kvinnene verden må satse på – Tenk all den sorg og det sinne de må gjennomleve. Hvilken kraft det kan bli.

 

  • Hva skal du gjøre videre?
    I dag skal jeg ha møte med kunnskaps-, forsknings-, høgskole- og finansministeren. Sammen holder vi på å ferdigstille en plan om hvordan vi kan innføre freds­-kultur som fag i lærerutdanningen, hvor sosial kompetanse (bla empati, sinnemestring, tilgivelse), meditasjon, sang, drama, bevegelse og kunst skal inngå som en obligatorisk del av opplæringa. Vi har også avtalt et møte med representanter fra den russiske kvinnebevegelsen og den russiske ambassaden for å vise dem prosjektet vårt.

Ellers blir det regjeringskonferanse om fredsarbeid 8.mai i år. Vi går inn i en spennende tid.

Kan lastes ned som pdf her: Fredsmin_Margaret Heldor

 

 

Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *