Intervju med Norges fredsminister Henning Jon Grini, forfatter, filosof og futurist. www.inspirasjonogideer.no 

  • ‘Først når vi oppnår indre fred er ytre fred mulig’. Det var en uvant uttalelse fra en fredsminister. Kan du utdype?

Det er vanskelig å skape fred i verden hvis mennesker har mye frustrasjon, sinne og traumer i seg. Det er først når man ser bedring i dette at fred er mulig i den ytre verden. Å skape fred i verden er et langsiktig prosjekt, hvor alle menneskers behov bør bli dekket skal vi få det til. Et fredsdepartement er et stort skritt i riktig retning, men det løser ikke de underliggende problemene.

 

  • Hvordan kan man skape en bedring på lang sikt?

Det bør forebygges mer. Først og fremst bør man begynne med barna. Det er store utfordringer i skolen i dag, bl.a. med mobbing. Fokuset bør endres: Prøver og karakterer skaper en konkurranse-mentalitet med vinnere og tapere. Heller enn å proppe dem full av fakta og kunnskap, så heller trekke ut alt det skapende og kreative som de har inni seg. Barna lærer også alt for lite om det viktigste i livet, om grunnleggende menneskelige verdier, som kjærlighet, ærlighet, ansvar, toleranse, respekt og empati? Det er dette som skaper fred på lang sikt. Andre ting man kan gjøre, er å opprette et fredsrom.

  • Fredsrom? Hva mener du med det?

 Dagens forsvarsdepartementer holder øye med konfliktområder. Her er tanken å gjøre det motsatte å holde øyet med løsninger. Dette skal være sentre for samling og deling av løsninger på våre lokale, nasjonale og globale problemer, innen alle aspekter av menneskelivet, og gjøre dem tilgjengelig i størst mulig grad til flest mulig og fortest mulig. Det er viktig å tenke helhetlig, da alt innvirker på alt. Det hadde også fått fortgang i FNs bærekraftsmål. Hver enkelt land kan ha sine egne slike fredsrom hvor man deler sine løsninger med andre. Dette skal ikke være noen små bortgjemte sentre, men kraftfulle og dynamiske. Og som vi vet, penger er det nok av, det handler bare om vilje og omfordeling. Dette er opprinnelig en amerikansk ide utarbeidet av Barbara Marx Hubbard. Kriger kommer og går, og det må vi få en slutt på. Derfor er det er viktig at vi forebygger og tenker langsiktig. Men det er også andre ting man kan gjøre, som å forene verden.

 

Intervjuet kan lastes ned som pdf her: 

HenningJonGrini_Fredsminister_juni’24

 

 

Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *